Saya nak mulakan sesuatu hari ni. Nak letak resepi hari-hari. Being the eldest in my family, saya memang 'tukang masak' rasmi. Dan juga tempat sepupu-sepupu dan adik mintak resepi. Memang suka masak la jugak.
Resepi Hari Ini : Ikan Bawal Masak Tumis Asam (Johor kata Asam Pedas)
Bahan
1 ekor ikan bawal hitam sederhana besar (anggaran 500 gm)
1 paket sawi asin jeruk
Minyak untuk menumis
2 cawan air asam jawa. (Campurkan asam sebesar bola pingpong dgn 2 cawan air)
sedikit garam
sedikit gula
(A)
1/2 cawan cili kering yang telah diblend
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
sedikit halia, sedikit kunyit hidup
1/2 sudu teh lada hitam
1/2 sudu teh jintan manis
Cara :
1. Siang, potong ikan kepada 2-3 bahagian. Bersihkan.
2. Potong sawi asin.
3. Blend bahan A
4. Panaskan minyak. Tumis bahan A sampai naik minyak. Masukkan ikan. Kecikkan api dan biar sekejap. Masukkan air asam jawa.
5. Biar hingga mendidih lalu masukkan sawi asin
6. Masukkan garam dan gula. Rasa dan adjust rasa.
7. Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment