Pls click my sponsor

Sebutharga Kem Lambaian Danau

Sila Penuhkan Borang Untuk Mendapatkan Sebutharga Dari Kami. KLIK Sini Untuk Ke Borang!

Friday, September 17, 2004

Kayu Gelam

Salam Jumaat. Sekejap sahaja sudah Jumaat kembali. Hari ni sudah 2 Syaaban. Jom, puasa sunat :)

Minggu ni tiada grup. Er, ada cuma datangnya nanti pada hari Ahad.

Minggu ni minggu cari kayu gelam. Dah beberapa hari Jepun, Raup, Muafa dan Geger menebang pokok-pokok gelam di hutan gelam. Bila pokok dah ditebang, kena pula sisir kulitnya, biar tinggal batang sahaja. Leceh juga kerja menyisir kulit, kalau tak sisir pula nanti kayunya tak tahan lama.

>
Hutan Kayu Gelam


Lepas tu kena bawa balik ke Kem.

Batang-batang gelam ni nak diguna buat jeti. Jeti yang satu kat belakang tu tak cukup. Kalau ada aktiviti rakit/water confidence , orang lain dah tak boleh nak berenang/mandi. Kenalah tambah satu lagi. Batang gelam tahan direndam air, susah rosak. Kalau kayu biasa, kejap sahaja dah nak kena ganti.

++++++++++++++++++++

Baby baru. Patutlah lama tak nampak Maya. Maya, awek Alex. Rupa-rupanya dah ada baby lagi. Kecil sahaja anaknya, comey. Geram tengok dia bergayut kat mak dia. Kiut. Si-abang/kakak (?) pun ada sama. Yang tak de si-jantan playboy tuh, Alex. Jenuh dah budak-budak di Kem ni nasihatkan, masih juga tidak tahu tanggungjawab sebagai bapa dan suami. Sekarang mereka anak beranak duduk dalam hutan depan Kem. Cuma nampak mereka sesekali.

Semasa Alex kecil, sebelum jumpa Maya ; Alex sentiasa berada di Kem. Kami bagi makan kat dia. Dulu, dia jinak. Boleh pegang sambil usap-usap dia. Manja. Kalau ada peserta masuk dan buat aktiviti, dia ikut sama. Semasa ice breaking, dia duduk atas pokok dekat Dataran, menyibuk-nyibuk. Kalau buat obstacles run, dia tunggu dekat pilot splash. Jungle tracking ikut sampai canyon pastu balik dan tunggu dekat hutan gelam. Malas kot, nak berjalan 12 km.


Ni bukan gambar Alex, ni gambar sedara dia.


Tapi lepas dia jumpa Maya dia semakin lupakan kami. In love, katakan. Lama dia menghilangkan diri (budak-budak ni cakap, dia dok rumah mak mertua). Tiba-tiba sahaja satu hari tu nampak dia dengan Maya dan anak kecil dok bermain-main di line flying-fox. Alex hobi dia memang bermain di line flying-fox. Alex dah kembali ! Bawa keluarganya pula :)

4 comments:

eN pG said...

kak G, nk wat jeti kat ner?cam menarik je bunyi..ada dua jeti ek..bagus bagus...nice nice..

Anonymous said...

That's a great story. Waiting for more. »

Anonymous said...

best regards, nice info volvo xc90 review How do you hardcore dance Kawasaki twin dvd player Baltimore travel agency Co-titled vehicle insurance Viagra livitra cialis comparisions Front loading washers ratings Medical malpractice periodic payments Sunsoft toric multiple contact lens Region-free dvd player Qoclick tenuate car wax consumer reports Neurontin complaints Car manual for peugeot 406 Butt naked in public Secured personal loan uk currency trading tax code

Herbalis Hj Yusof said...

Saya tengah mencari pokok gelam untuk projek saya seterusnya boleh saya tahu dimana lokasi photo dan cerita ini
Boleh contact saya myusof.y@gmail.com
atau 0192075142

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...