Pls click my sponsor

Sebutharga Kem Lambaian Danau

Sila Penuhkan Borang Untuk Mendapatkan Sebutharga Dari Kami. KLIK Sini Untuk Ke Borang!

Wednesday, September 15, 2004

Buah Melaka @ Onde-Onde

Keseorangan. Raup dan Jepun 'off' hari ni. Betul-betul seorang ni.

Suami saya tak sihat. Keracunan makanan. Semalam, seharian pakai towel sahaja. Sebijik macam house elf Entah berapa puluh kali dia berulang alik ke tandas. Makan pun tidak. Kesian you, honey ...

+++++++++++++++++++++++

Kerja-kerja di pejabat sedikit tertangguh. Saya dah siap dah segala benda sales dan gross profit thingy tuh, kena menunggu dia untuk habiskan semua sekali.

Hari ni banyak kerja. Kena siapkan tentative program utk TSA. Sebab mereka 2 kumpulan - kena siapkan 2 programlah. Satu utk dewasa dan satu untuk peserta bawah umur 12 tahun. Semua sekali 300 orang.

Ada satu minggu ni saya 'terambil' 3 grup. Satu dari Pejabat Kerajaan, satu pelajar universiti dan satu lagi pelajar sekolah menengah. Ni tengah pening nak arrangekan aktiviti dan segalanya supaya tidak bertembung. Ingatkan tak jadi dan tiada bayaran deposit, saya pun ambillah grup lain. Sekali jadi pula. Sedangkan saya dah bagikan tarikh tu kepada kumpulan yang lain.

Kalau tak ambil grup lain, nanti Kem kosong pula.

Susah kadang-kadang nak menimbangrasa. Janjinya 100 orang, datangnya 40 orang. Kita dah berikan harga untuk 100. Dah booked fasi dan penceramah. Kalau datang 40 orang, macam mana lah saya nak cover kos saya dengan harga yang saya berikan untuk 100 orang (Sini, lagi ramai lagi murah). Dah anda tidak menepati janji, takkan saya pun nak serupa anda. Saya perlu juga bayar pada penceramah/jurulatih yang telah tidak menerima kerja lain.

Walaupun saya kena jaga hubungan baik dengan pelanggan, saya juga perlu menjaga kebajikan partime staffs saya. Huh, kadang-kadang benda sebegini amat memeningkan kepala.

Tu belum lagi kisah orang tak bayar, lambat bayar ...

+++++++++++++++++++++++

Hari Isnin lepas, saya buat kuih buah melaka @ onde-onde untuk berbuka. Here's the recipe.

Bahan :
1/2 peket tepung pulut
1/2 buku gula melaka
1/2 biji kelapa parut (buang kulit ari)
5 helai daun pandan, blend dengan 3/4 cawan air sejuk
sedikit garam

Cara:
1. Uli tepung pulut dengan air pandan. Hingga jadi doh yang boleh dibentuk. Kalau kurang air/tepung sila tambah.
2. Potong gula melaka jadi kiub-kiub
3. Panaskan air dalam periuk hingga mendidih
4. Ambil tepung sebesar guli, buatkan lubang ditengah dan masukkan gula melaka.
5. Kecilkan api air dalam periuk tadi dan masukkan kuih.
6. Buat lagi hingga habis semua tepung.
7. Bila kuih dah masak ianya akan terapung. Ceduk dan masukkan dalam kelapa parut yang telah digaul rata dengan sedikit garam.

Selamat mencuba !

+++++++++++++++++++++++++++++

Kena sambung kerja balik. Nak siapkan prrogram budak-budak kecik. Tadi dah buat satu - masak cara camping. Mereka dapat buat roti pintal, masak sausage. Rasa nak masukkan juga kuih onde-onde nih. rebus dalam mesh tin. Kena tanya Pak Man, leh jadik tak ?

4 comments:

a cookie-cutter world said...

KAK OGY,

kalau tak silap, kuih ni guna tepung pulut. bukan tepung beras. kalau guna tepung beras mmg tak menjadi langsung.

take care!

Ogy said...

betul tu betul !

akak dah betulkan :)

thanks cookie !

eN pG said...

kak G??? bila yg 300 ratus tu masuk?klu nak dekat awal bulan 10 nie...rasanya payah kut..sbb KU ada eXam..:) nnt kitaorang inform

Anonymous said...

Looking for information and found it at this great site...
» » »

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...