Pls click my sponsor

Sebutharga Kem Lambaian Danau

Sila Penuhkan Borang Untuk Mendapatkan Sebutharga Dari Kami. KLIK Sini Untuk Ke Borang!

Friday, June 18, 2004

My Secret Island :)

Hari ni membeli pelan tanah dari Pejabat Tanah Jasin. (iyelah, takkan beli dari Balai Bomba pulak.)

Ada lah projeknya, tapi itu hal lain. Pentingnya projek hari ini nak tengok mana sempadan tanah milik Lambaian Danau Sdn. Bhd.

Berbekalkan compass, air mineral, pelan baru beli dan geran tanah. Kami berempat, Abang, Ruddy, Jepun dan saya memulakan ekspedisi mencari batu sempadan.

Musykil tapi betul. Bayangkan tanah seberang jalan dan jalan depan Kem termasuk dalam tanah kami. Huh, perlukah kami memungut tol dari orang yang menggunakan 'jalan kami'?

Kenapa pula Pejabat Tanah masukkan jalan tersebut dalam tanah kami ?

Belum ada jawapan.

Dah dapat juga sempadan sebelah belakang. Keseluruhan pulau (tempat laluan kayak/bot Safari 2 & 3) juga milik kami. Dulu ingatkan separuh kami, separuh lagi milik Punca* Bina Sdn. Bhd. Wah, pulau itu milikku ! My own secret island ! Ooppss itu cerita lain juga ...

Dan paling terperanjat bila dapat tahu, luas tasik sebenarnya bukan 54 ekar tetapi 105 ekar ! Luasnya !

Banyak kami belajar hari ni. Itupun dah terlambat sebenarnya. Patutnya beli tanah, kenalah tahu sempadan tanah mana dan mana.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Projek manggis

Minggu lepas Iha dan Bamz nak sangat makan manggis. Nak ke Pagoh tak sempat sebab nak pergi menyokong team takraw. Manggis di rumah baru nak mencelah.

Minggu ni banyak dah masak dah Iha dan Bamz.

Lepas solat Jumaat tadi Jepun, Ruddy, Bob Sports Science, Bob Auto Engine dan Agus datang rumah. Lunch dan tea di rumah. Hari saya buat baked macaroni. Lepas makan nasi sambung makan macaroni pula sambil minum kopi.

Ni resepi macaroni saya reka sendiri. Senang jer buat.

1 peket macaroni (500 gm)
1 peket daging kisar Ramli
15 biji telur
1 cawan pasta sauce
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar cili kisar
5 biji bawang putih cincang
2 bawang besar, potong dadu
1 cawan mix cheeses (parmesan, mozarella apa-apa ikut suka)
5 sudu besar olive oil (atau apa minyak pun boleh)
sedikit butter
sedikit oregano
sedikit garam
sedikit gula

Cara :

A
1. Rebus macaroni sampai 'al dente', toskan dan letak sedikit butter.

B
1. Panaskan kuali, masukkan minyak. Bila minyak panas masukkan bawang putih dan cili blend. Kacau hingga masak.
2. Masukkan daging kisar dan kacau lagi hingga daging masak.
3. Masukkan rempah kari dan kacau
4. Masukkan pasta sauce (anda boleh guna apa sauce pun, tadi saya guna Dolmino's mushroom. Kalau tiada pasta sauce, tomato puree atau sauce pun okay. Cuma sesuaikan rasa)
5. Masukkan oregano, garam dan gula.
6. Rasa dan kecilkan api.
7. Masukkan bawang besar, kacau sekejap dan matikan api.

C.
1. Pukul telur sebentar.
2. Masukkan macaroni dan bahan dalam kuali tadi
3. Ratakan dalam mangkuk pie (kalau resepi ni dpt 2 pie) atau loyang kek.
4. Taburkan cheese tadi
5. Bakar dalam oven dengan kepanasan 180 darjah selama 45 hingga 1 jam.

*** Anda juga boleh gantikan macaroni dengan spirali, riboni, fusili dan apa-apalah .. Juga boleh tambah peperoni, sausage, tomato dan apa-apa juga :) Ikut suka apa yang nak letak. Resepi ni termasuk dalam kategori 'sure jadi' punya resepi ! Selamat Mencuba !

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++

5 comments:

eN pG said...

kak G..kenapa bnyk sgt telur..rasa tak banyak ke..?mm sos tu boleh ubah tak..letak sos lain..?

wa..105 ekar..to big la..wat umah leh dpt dlm beratus lot umah tu..majukan KLD..nnt KLD dpt taraf cam Dusun Durian Orchid dan hutan rekreasi...all da best..

isteri said...

yumm yummmm
syedapp nih
semua bahan dah ada
boleh cuba ni
tinggal satu je lagi yang kurang
oven nyer lom beli2 lagik.
ehehehehe
kalo masak lam periuk tanah ok tak?
hehehehe

kakngah said...

jumpa isteri kat sini?

emm baru nak cari resepi.. bagus ni, simple..
nak cuba juga lah..

Anonymous said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! » »

Anonymous said...

That's a great story. Waiting for more. Nikon digital camera packages Tranquillisers depressant diazepam nitrazepam temazepam 18 over chicago dance clubs taxi eyeglass frames eyewear Body parts for a jeep cj7

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...