Pls click my sponsor

Sebutharga Kem Lambaian Danau

Sila Penuhkan Borang Untuk Mendapatkan Sebutharga Dari Kami. KLIK Sini Untuk Ke Borang!

Friday, June 23, 2006

Day Three 31st May. Rapid Shooting@ Sg. Tembeling, War Game, Swimming@ Sg. Abai, Nusa Kem. Boat Trip to Orang Asli Jetty, Jungle Trekking, Gua Telinga

Saya bangun awal pagi ni. Ingatkan adalah yang bangun awal, boleh ajak jalan-jalan. Saya dengar Asri solat Suboh. Ingatkan lepas dia solat, dia keluar. Nak ajak dia jalan-jalan. Tak keluar pun. Sambung tidur balik. Sedap tidur sini, sejuk. Dah tu tidur dalam kelambu. Cam romantik, jek !

Walaupun seorang, saya jalan-jalan juga tengok sunrise. Saya panjat tangga dekat Books XChange. Ada chalet lagi belakang TVC ni. Nampak ramai orang keluar pergi kerja dari Jeti Perhilitan. Suasana sejuk dan tenang, rasa best sangat.

+++++++++

Pagi ni kami breakfast nasi lemak lagi. Kami yang request, sebab sedap sangat. Habis licing, kami makan. Sudah makan, kemas.

Dah jadi macam kampung halaman sendiri. Sekejap sahaja, dah tahu semua shortcuts. Takder nak turun naik tangga nyer. Hari-hari abseiling turun ke Restoran Terapung. Yang depan tuh, budak tangan retak. Selamber jer dia !


Belakang kami ni, restoran terapung. Masa Februari lepas, musim hujan, restoran ni betul-betul depan TVC. Ni dah jauh kebawah.


Dalam bot besar, satu bot boleh memuatkan 15 orang. GengLasak bising jer, sebab BA koyak. Pastu tak ajar buat 'water confidence'. Kalau orang biasa, bukan org outdoor camner ? Abang Bot selamber jer jawab ..."takdok jatuh ..."

Pagi ni, kami pergi rapid shooting. (rapid = part of a river where the current is very fast). Naik bot. Satu besar, satu kecil. Yang kecil untuk 5 orang dan yang besar, 15 orang. Masa pergi, seronok sangat. Semakin jauh kehulu sungai, udara semkain segar dan air semakin bersih. Masing-masing diam dan memerhatikan pemandangan indah sepanjang tebing sungai. PakLet, Iha dan PG, sibuk mengambil gambar.

Tiba-tiba, bot kecil yang ada GengJahat datang dan simbah kami dengan air. Menjeritlah kami marah. Habis woh, camera mahal-mahal nih ! Mereka siap pakai gayung. Dan yang geramnya walaupun mereka 5 orang - Cicha, Kucai, Bob, Fen dan Syafiq. Mereka berjaya membasahkan kami semua. Hangin betul. Baju basah, tudung basah, snowcap Bamz, Matger, Toyak dan Alif dah boleh perah dah. Letih juga membalas. Akhirnya Asri plan strategi. Kena gunakan senjata yang ada - selipar dan paddle Abang Bot. Basah kuyup hingga terpaksa menimba air dari bot - takut gak bot karam ! Kami teruk gak kena - dan selipar Aliff yang dibeli dengan wang gajinya hilang di dasar Sungai Tembeling !!! Nasib lah berhenti di Sungai Abai. Bukan kami saja yang basah kuyup main 'war game', Abang Bot pun sama. Dan, lepas kami berhenti di Nusa Kem, nak pinjam semula paddle tuh untuk perang lagi, paddle dah tak de. Abang Bot sorokkan, kedekut nyer ! Marah kot, sebab dia yang tak berdosa kuyup sama ...

Ni sebelum diserang, kami enjoy jer tengok pemandangan yang cantik.


Kami berhenti sebentar di Jeti Nusa Kem. Ke Sungai Abai. Niat nak mandi-mandi, tapi sejuk ! Main-main air sahaja, sebelum budak-budak ni decide untuk buat kerja free - menyusun batu buat empangan. Sungguhlah tiada kerja :) Tapi siap juga empangan mereka. Dah sejuk giler, kami decide untuk minum sebentar di Nusa Kem. Nak ke Nusa Kem, cam nak kena memanjat ke Batu Cave .. hehe. Minum air sahaja dan tengok-tengok chalet Nusa Kem. Kalau pergi dengan 4WD, boleh lah terus ke Nusa Kem. Tapi kalau backpacking macam kami, tak berbaloi sebab tambang bot mahal kalau nak ke sana ke sini nanti. Saya, suami dan Nana turun ke jeti dulu sebab ada orang tuh takut Kucai goyangkan 'canopywalk' (jambatan gantung yang pendek sahaja, sebenarnya). Abang Bot pun dah panggil pun. Kami terus balik ke Jeti Terapung untuk ke TVC. Balik, mandi dan basuh baju (we travel light, bawak baju skets jer, jadi kena lah buat laundry tiap-tiap hari. Kami siap bawa tali untuk sidai baju. We left our tali in TVC, biarkan orang lain pula guna. BTW, TVC ada laundry service bagi yang malas nak membasuh.) Lunch time - tak sempat Asri nak tiup wisel, semua dah berkumpul - lapar ! Kalau tak silap tengahari ni kami makan ikan patin tempoyak, jering masak tempoyak, kerabu puck paku dan makan my favourite dish - 'ikan seluang goreng'. Suami beritahu Hajah Rosnah, saya mengidam dan Hajah minta staff dia pergi menjala ikan ni. Asalkan boleh jer, dah tua dan anak-anak dah bujang, lagi nak mengidam pulak ! Ikan seluang ni kecik-kecik dan di kampung suami saya ada banyak. Orang kata, ikan ni makan najis - tuh yang sedap tuh agaknya ! hehe.

GengJahat - Kucai, Syafiq, Fendie, Cicha, Bob.

Image and video hosting by TinyPic
Masa ni dia orang baik lagi. Kalau tak, jangan haraplah kami nak ambik gambar GJ.


Image and video hosting by TinyPic
Orang Asli Settlement


Image and video hosting by TinyPic
Fakiha, menjaga budak kecik 2 orang - Nana dan Ayin


Image and video hosting by TinyPic
Sungai Abai, sebelum GengLasak bekerja free, buat empangan.


Image and video hosting by TinyPic
Posing di Canopywalk. hehehehehe

Lepas makan dan solat dan jama' kami rehat sebentar sebelum naik bot lagi. Kali ni 'Cave Exploration' ke Gua Telinga. Kami pergi dengan segala peralatan Night Walk kami - rechargeable torchlights, lampu kat dahi (panggil apa, lupa lak while typing this). Pakaian jangan ceritalah - pakai baju war game !!! Kami pergi tanpa guide. Bagi yang tak biasa, jangan buat begini - bahaya. Tapi kami ada askar-askar (Kucai, Asri dan Azli) dan jungle guide (Cicha), jadi walaupun tak biasa dengan tempat ni, kami dah biasa dengan keadaan begini. Jauh juga kena trekking ke Gua Telinga.


Image and video hosting by TinyPic
Besarkan, pokok nih ! Kucai, Cicha, PakLet dan Nana.


Image and video hosting by TinyPic
Depan Gua Telinga. Sebelum gi masuk ke Gua Telinga.


Image and video hosting by TinyPic
Lawa punggung ! hehe. Dalam Gua Telinga.

Bila sampai ke Gua Telinga, kawan kami - jungle guide (ishhh lupa nama), yang selalu lepak di TVC ada bersama 3 orang tourists. Biarkan mereka jalan dulu, tak baik pula nak ambil kesempatan untuk ambil free service dia. Orang cari makan, kami pula tak mampu nak bayar service dia (er, sebab tak perlu servis tuh kots ?) Semua pergi, kecuali saya dan Bamz. Bamz sebab tangannya yang retak accident tuh belum pulih sepenuhnya dan saya pula sebab saya 'claustrophobia' (morbid fear of being closed in a confined space). Chewah ! What a good reason :) Takmo korang seksa tarik wa kuar lah, bebs !!!


Image and video hosting by TinyPic
Dalam Gua Telinga.


Image and video hosting by TinyPic
Nilah kawan-kawan GengLasak, yang mereka cari tuh !

Menurut cerita dari guide, asalnya Gua ni dari telinga harimau ker telinga orang. It is either this - harimau makan Orang Asli, dan tinggal telinga jer or Orang Asli yang makan harimau dan tinggal telinga harimau sahaja. Lupa lak mana satu. Kalau Bamz baca nih, pls correct me, yer ! Sedang menunggu kawan-kawan pi cari kelawar, saya dan Bamz dok luar Gua. Sembang-sembang dengan few guides yang tension sebab bawa S*pore school students yang menurut mereka 'kurang ajar'. Biasalah kalau service industry ni. Macam kami juga, kadang dpt guests yang kalau boleh kami tak nak bagi dia balik, doklah ngan kami selama-lamanya ! Kadang dapat guests yang kami punyalah tak sabar, tunggu - bilalah melauns nih nak blah ! hehe. Nak cari rezeki, kan. Macam-macamlah. Bukan senang orang nak bagi kita duit.
Lama juga menunggu mereka keluar. Budak-budak S*pore tuh bising. Manalah nak tengok dan enjoy nature kalau kita ganggu enviroment dia. Kesian GengLasak yang kat dalam, kelawar beribu-ribu terbang langgar mereka sebab kelawar-kelawar tuh terperanjat. Our gang keluar at the other side, saya dan Bamz dah tunggu dah kat sebelah sana. Bila keluar, sekor-sekor bau macam 'kelawar jantan'. Phrase nih kami selalu guna kat Kem kalau ada geng yang busuk - "ko nih bau cam kelawar jantan" Dan hari tu, kami tahulah bau sebenar 'kelawar jantan'. Busuk giler, kau !


Image and video hosting by TinyPic
Hiedy, posing mauts ...

Dari Gua Telinga, kami singgah di Penempatan Orang Asli. Kawan PakLet, Abang Asli yang kerja di Kelah Sanctuary tuh, rumah dia kat situlah. Untung mereka, tinggal di tempat yang udaranya bersih, air bersih, aman, sunyi takde karaoke bising tiap-tiap malam, tenang .. seronoknya ! Kawasan penempatan di bawah pokok-pokok besar tuh memang nyaman. Kami tengok peralatan-peralatan mereka. Ada sumpitan dll. Bergambar dengan mereka. Mereka pemalu orangnya. Yang okay, Little Ronaldinho. Dia posing dengan semua orang. Cute dia, dengan mata besar dia tuh ! Kami tak lama sebab hari ni Kucai kena balik dahulu. Esok, Kucai Konvo di Uitm, Shah Alam. Naik bot dan pulang ke TVC.


Image and video hosting by TinyPic
Kat Orang Asli Settlement, mencuba sumpitan.


Image and video hosting by TinyPic
Posing kat 'Tribal Council ..."


Image and video hosting by TinyPic
Posing dengan Little Ronaldinho, depan rumah dia. Ada satu photo dengan seluruh keluarga, tp gambar tuh censored skets, takleh tunjuk sini. Blog ni, bdk-bdk kecik masuk ..


Image and video hosting by TinyPic
GengLasak dengan Little Ronaldinho. Nama dia nih, Toyak bagi.

Kami sampai ke TVC. Ada orang beritahu Cicha, malam ni ada Pasar Malam Kuala Tembeling. Jauhnya - 'hisap rokok sebatang, tak habis'. Ingatkan lepas hantar Kucai naik Bas Latip, kami nak ke Pasar Malam. Em, terkena rupanya ! Pasar Malam tuh, punyalah jauh. Dah rokok tak pasang api, memanglah tak habis. Tak jadi pergi. Bye Kucai dan rupa-rupanya Kucai satu bas dengan Yuki dan Wolf. Bolehlah Kucai sambung buli dia orang saing dengan dia orang. Kami berjalan balik ke TVC, rehat-rehat sebentar sementara menunggu Maghrib dan makan malam. Lepas makan malam, Comittee cam biasa, kira duit dan plan aktiviti dengan Geng Aktiviti. Yang lain, relax-relax ... Pastu mulalah aktiviti malam kami. Chalet yang dikosongkan Yuki dan Wolf kini dihuni oleh Tessa, Sohie dan Natalie. Mereka dari Holland dan Switzerland. Muda, same age dengan Bamz. Aliff belajar 'piling aweks'. Kesian dia susah payah buat card tricks untuk memikat aweks. Lama mencba akhirnya baru berjaya :) Bamz bagi kata-kata perangsang kat Aliff .. you are tall, dark, handsome and can do tricks .. Pastu awek tuh suruh Aliff buat Sudoku, pun Aliff bersusah payah juga buat demi belajar 'piling aweks'. Dia ingat senang nak duduk takhta 'Mat Bunga' Kem ...
Yang lain, ada aktiviti sendiri - Iha, Azlie dan Cicha dengan chess. Geng Ginrummy, main Ginrummy. Hiedy jadi Tokan Tengteng. Bob, Ayin dan Syafiq main tengteng. Takde buah tengteng - pakai sabun pun jadi. Pengadil Profesional - Toyak. Pengadil cum linesman. Takder pakai card merah, card kuning ... " aku kata ko pijak line, ko mati ler. ko tak nak kuar, aku belasah, nak ? " Keputusan pengadil adalah muktamat. Kuar ajelah, kalau tak nak kena belasah ...
Tah pukul berapa tah baru kami tidur ...


Image and video hosting by TinyPic
Main tengteng di TVC.


Image and video hosting by TinyPic

to be continued in day 4 ...

2 comments:

spyz said...

nak tulis apa eh?
nak tulis apa eh?

ehh.. dah tulis pun.
hehe..

sdg tunggu part 4...

Anonymous said...

best regards, nice info Free popup blocker 2.0 512mb+sdram Used glass freezer fort worth

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...