Pls click my sponsor

Sebutharga Kem Lambaian Danau

Sila Penuhkan Borang Untuk Mendapatkan Sebutharga Dari Kami. KLIK Sini Untuk Ke Borang!

Friday, August 14, 2009

Dari Email : Rawatan alternatif/komplementari untuk H1N1

--- Forwarded Message ----
From: Bah Rin
To: sajoha@yahoogroups. com
Sent: Tuesday, August 11, 2009 6:39:35 PM
Subject: [Sajoha] Boleh disebarkan - Rawatan alternatif/kompleme ntari untuk H1N1



Sila sebarlan.... ... syaratnya sikit je, siarkan sumber sekali iaitu nama saya (dan keterangan yang mengikutnya) termasuk nama blog dan alamat blog saya.

Cuma kat bawah tu...tukar lympocytogenic kepada lymphocytogenic dan 'bioflavoids' .... typo error, sila ubah kepada bioflavonoids
------------ -----
Phone number: minta kemudian bila ada keperluan. :)

Sebenarnya terdapat pelbagai jenis herba (dari dulu saya terima apa yang datang dari tumbuhan termasuk sayur dan buah2an sebagai herba) yang dipercayai boleh digunakan untuk meredakan selsema termasuk H1N1.

Saya elaskan mana tang sempat dalam buku saya nanti, H1N1. Paling baik apabila sembuh (masa kena memang tak lalu makan/minum) , betulkan pemakanan: kurangkan makanan bergula termasuk air tin dan lain2, makanan junk, makanan bergoreng, kawal stress (fisikal/emosi) , kurang/tidakmerokok , belajar makan sayur2an dan buah2an (ramai yang tak makan dan memilih) dll. Terdapat pelbagai faktor menyumbang kepada peningkatan risiko jangkitan selsema termasuk H1N1, dan saya tulis dalam buku saya.

Sekali imbas, pada pandangan saya, H1N1 tidak seperti virus HIV yang mana protease inhibitors dan ubatan combo tidak berkesan. H1N1 mempunyai sifat hidupnya menyerupai virus2 selsema lain termasuk selsema bermusim.

Sentiasa bawa cengkih dan kulit kayu manis ke mana-mana. Jika anda mula bersin, mamah 5 kuntum cengkih dan 1/2 inci kayu manis, 2-3 X sehari.

Ramuan berikut bantu redakan demam selsema dan kemungkinan H1N1 juga dengan tanda-tanda batuk, selsema, keradangan (sakit kepala, sakit badan) :

1/2 inci kayu manis
5 cengkih
1/4 - 1/2 jari halia hidup
1/4 - 1/2 jari kunyit hidup
5 biji lada hitam

Pelik? : )

Tumbuk hingga lumat. Tambah 1 cawan air panas dan minum, 2-3 X sehari. Dapatkan pengesahan doktor dulu mengenai H1N1 positif atau tidak. Shikimic acid yang digunakan untuk pembuatan Tamiflu ialah sejenis bahan kimia terdapat dalam BUNGA LAWANG.

Mengapa saya tak syorkan bunga lawang? Sebab, bahan-bahan kimia dengan tindakan antiflu dan tindakan terapeutik lain yang terdapat dalam Bunga Lawang yang diperlukan tidak banyak dan tidak sehandal seperti yang terdapat dalam herba2 kombo yang saya sebutkan di atas.

--- On Tue, 8/11/09, Bah Rin wrote:

Berikut pula ialah sifat2 terapeutik epal dan oren bersama bahan-bahan kimia yang berkaitan terkandung dalam setiap jenis buah tersebut yang dipercayai dapat membantu seseorang yang mengalami selsema babi. Seorang pelajar yang telah disahkan oleh pihak hospital menghidap selsema telah mengambil 6 biji epal hijau sehari (sebiji pada setiap 1-1 1/2 jam) bersama jus oren segar tanpa gula (berjumlah 3 gelas sehari, pengambilan dijarakkan). Simtom-simtom selsema babi yang beliau hidapi semakin berkurangan secara ketara selepas 2-3 hari mengamalkannya.

Ulasan saya terhadap email abang pelajar tersebut:





From: Bah Rin
Subject: [Sajoha] Rawatan alternatif/kompleme ntari untuk H1N1 - Sila Sebarkan
To: sajoha@yahoogroups. com
Date: Tuesday, August 11, 2009, 1:24 AM





Assalaamu3alaikum.

Saya ialah seorang herbalis, telah menyemak herba2 yang diambil oleh adik tersebut dalam membantu meredakan diri beliau dari H1N1. Simtom-simtom flu babi adalah pelbagai. Berikut ialah sifat-sifat teraputik dalam epal dan oren yang dipercayai berupaya membantu meredakan (menyembuhkan, mempecepat proses penyembuhan samada sedang mengambil tamiflu atau tanpa mengambil ubatan tersebut) seseorang dari H1N1. Setiap sifat teraputik dan bahan-bahan fitokimia yang berkaitan yang disebutkan memang telah terbukti secara saintifik.

Epal:



Immunostimulant: alpha-linolenic acid, ursolic acid, quercetin, caffeic acid, rutin, chlorogenic acid, ferulic acid, protocatechuic acid

Anti-inflammatory: alpha-linolenic acid, rutin, quercetin, caffeic acid, ferulic acid, hyperoside, isoquercitrin, protocatechuic acid,

Lympocytogenic: alpha-linolenic acid

Antiviral: lutein, silver, chlorogenic acid, ferulic acid, protocatechuic acid, quercetin, quercitrin

Antioxidant: rutin, quercetin, caffeic acid, chlorogenic acid, ferulic acid, hyperoside, isoquecitrin, protocatechuic acid, sinapic acid, lutein

Antiflu: caffeic acid, hyperoside, quercetin, quercitrin, rutin

Antitussive: protocatechuic acid

Antispasmodic: caffeic acid, ferulic acid, protocatechuic acid, quercitrin, rutin



Oren



Immunostimulant: alpha-linolenic acid, caffeic acid, ferulic acid, rutin,

Anti-inflammatory; alpha-linolenic acid, alpha-terpineol, caffeic acid, diosmin, ferulic acid, gamma-terpene, hesperidin, limonene, naringenin, rutin

Antiviral: caffeic acid, ferulic acid, hesperidin, limonene, lutein, scuttelarein

Antioxidant: alpha-carotene, caffeic acid, diosmin, ferulic acid, hesperidin, lutein, malic acid (synergist), naringenin, naringin, neohesperidin, p-coumaric acid, rutin, scuttelarein, sinapic acid, tangeritin, terpen-4-ol,

Antiflu: caffeic acid, limonene, p-cymene

Antitussive; terpen-4-ol

Antispasmodic; caffeic acid, ethyl acetate, ferulic acid, myrcene, neral, p-coumaric acid, rutin

Expectorant (bantu kahak mudah mengalir): betaine, limonene

Bronchorelaxant: hordenine



Untuk epal dan oren, terdapat fitokimia yang bersifat antibakteria juga. Di dalamnya terdapat juga kandungan ascorbic asid yang mempunyai pelbagai sifat terapeutik.



Jadi, epal dan oren tidak seperti air kosong yang dijampi. Allah jadikan kedua-duanya penuh dengan pelbagai sifat terapeutik.



Sekali imbas saya lihat gabungan epal hijau dan oren sebagai salah satu pilihan untuk meredakan (menyembuhkan) H1N1. Pada saya, makan epal hijau dengan kulitnya dan blenderize kulit oren sekali kerana ia kaya dengan bioflavoids yang akan meningkatkan sinergi kepada sifat-sifat terapeutik yang sedia ada.



Untuk pengetahuan, saya sedang menyiapkan manuskrip berkenaan H1N1.



S. Bahrain RH (AHG)

Herbalis professional ditauliah oleh American Herbalists Guild

SEMBANG-SEMBANG HERBA

www.sembangherba. blogspot. com



--- On Mon, 8/10/09, Mr a e wrote:


From: Mr a e
Subject: [Sajoha] Latest info pasal H1N1(pengalaman family pesakit)-penawar Insya'Allah
To: respeks_group@ yahoogroups. com, usahawan-melayu@ yahoogroups. com, "melayu-trade" , SahabatInteraktif@ yahoogroups. com, "sahoja" , drbbsjb@gmail. com, drhakimiusm@ yahoo.com, "Dream Team 188" , Forum-Pembaca- Kompas@yahoogrou ps.com, norizanesa@yahoo. com, norzalina.esa@ gmail.com, "siti munira"
Date: Monday, August 10, 2009, 9:02 PM





----- Forwarded Message ----
From: Shukor Abdullah
To: mahligai
Sent: Tuesday, August 11, 2009 9:09:51 AM
Subject: [Mahligai] Latest info pasal H1N1(pengalaman family pesakit)-penawar Insya'Allah



JUST A SMALL BUT MEANINGFUL INFO FM ME TO YOU AND YR FRIENDS...MY PERSONAL EXPERIENCE OF H1N1 SINCE IT PRACTICALLY HIT US LIKE A TIME BOMB.....


My staff was crying herself sick on Tuesday morning...was told that her son was confirmed of H1N1 in his Uni at Kangar, Perlis...worse was that when he was bedridden 2 days the warden didnt even bother to sent to hospital till his dad came fm KL and with his friends assistance brought him to GH Kangar....

No one bothered in the hospital and he was put in the normal ward for another 2 days!!! (imagine the amount of people he has infected!!) .....after 2 days and his eyes were turning yellow and saliva greenish...he was put in quarantined room...

Called his mom to say...minta maaf and ampun la dosa dia, etc...she practically fainted just telling me the story.. cant do much cos she x have enough money to go to the north with the father...

First thing we did was made her call the hospital and insist that they sent him to Sg.Buloh Hospital or any other hospital in KL since they seemed to be more alert and more equipt...they refused of course...so I sent her off to Kangar the same day to solve the problem.

Whilst this was happening, SUBHANALLAH, I had a call from one Ustaz who was in town to "help cure" another H1N1 child in Shah Alam....and was told this simple prescription by him.....of course kena redha pada ALLAH and niat dengan sesungguh nya...selawat 3x...

EAT MINIMUM 6 GREEN APPLES A DAY AND FRESH ORANGE JUICE
for those with sore throat please blend the apples and keep on taking till your fever disappear and yr symtoms are gone....I cannot explain it but the child in Shah Alam was ok too after taking this tip....

ALHAMDULILLAH. ..my staff's son was given the apple juice for the whole day on Monday/Tuesday and dengan kuasa ALLAH he was out of the fever yesterday Wednesday... .she called me and was crying on the phone to say that her son was out of ICU and was able to eat normally...all these happened within just 4 days today (thursday 6 august)...

This is just to share with my fellow sisters and brothers and hope this small info could assist others as well, INSYA'ALLAH! !!!!!!!!! No harm in trying and kuasa ALLAH anything can happen!!!!

2 comments:

SOFEA RESOURCES said...

Asssalamulaikum..just nak tanya..untuk yang ada gastrik boleh tak ambil apple hijau ni..?especially untuk kanak-kanak...

KNizam said...

selamat hari raya aidilfitri 1430h
maaf zahir batin

Bertukar senyuman dan salam ziarah-menziarahi
Tutur dan kata yang sopan saling memaafi
Suasana hari raya walau di mana pun jua
Memberikan ketenangan dan mententeramkan jiwa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...