Pls click my sponsor

Sebutharga Kem Lambaian Danau

Sila Penuhkan Borang Untuk Mendapatkan Sebutharga Dari Kami. KLIK Sini Untuk Ke Borang!

Friday, November 19, 2004

Basuh Khemah

Ada ker kerja yang lebih boring dari ni ?

Membasuh beratus-ratus khemah. Dah 3 hari bermula, bilalah nak habis ?

Masih membuat kerja-kerja membersih Kem. Mengecat dah habis, cuci tandas dengan chemical pun sudah. Tinggal khemah sahaja. Kena siapkan cepat sebab hujung minggu depan 26-28 November ada Fasi Gathering and Training 04.

Fasi lama diwajibkan menghadirkan diri. Fasi baru, masih boleh apply, email saya di lambaiandanaukem@yahoo.com atau telefon 06-5246066/67.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Beraya Lagi

Malam semalam, Zack bersama 2 kawan dari MMU dan Jepun datang beraya.


Masa kami berkumpul hari tu, mereka tak datang. Rugi tak datang masa beramai-ramai. Cikgu Bad pun ada selain dari PakMan & anak-anak, Abob, Pak Haji, Cica, Khalid, pg & kawan, Toyak, Muafa, Ruddy, Geger dan Zairul(adik Jepun). Sempat jugak kena marah. Manakan tidak, kalau Raya, ucaplah Selamat Hari Raya. Ini disebut mankoq mana, mankoq mana macam di Kem. Tak senonoh. Abob bawak pula mercun dan bunga api. Macam budak-budak keciklah semua bermain.

Back to malam semalam pula cerita. Lepas rumah kami, mereka nak beraya ke rumah Pak Haji pula. Kami berdua ikut sama sebab belum ke rumah Pak Haji lagi. Lama pulak di rumah Pak Haji, layan Hindustan version of citer ET tuh. Apa ye nama citer tuh ?


++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Biskut Dam

Nanti ye dik, resepi tuh ada, dalam Buku Resepi Mak. Tapi lupa nak bawa ke Kem.

Ni ada resepi yang saya baru cuma buat tahun ni. Ida dapat dari kawan dia. Sedap, tak manis dan senang dibuat.

Biskut Badam

1 kg tepung gandum
500 gm badam hiris (bakar sampai kuning dalam oven)
400 gm gula ising
sedikit garam
500 gm minyak jagung

Cara:
1. Ayak tepung gandum, gula ising dan garam 2 kali
2. Campurkan badam hiris. Gaul hingga rata
3. Basahkan adunan dengan minyak mazola
4. 'Roll'kan sedikit-sedikit adunan hingga menjadi macam 'sausage' yang panjang. Potong-potong. (Buat macam rupa biskut kacang yang jual di kedai tu)
5. Bakar hingga kuning.
6. Biskut ni sedap, tapi rupa dia tak cantik. Cubalah. Serius sedap - 'melt in ur mouth gitu!

1 comment:

LiTtLe^m3 said...

kak g, salam aidilfitri dan maaf zahir batin. uploadla gambar raya kak g. nak tgk baju raya pak let yg kak g tgh gosokkan mlm raya ari tu ;).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...